Am adoptat un olimpic

ICAR Tours şi câţiva dintre cei mai activi bloggeri din Iaşi susţin olimpicii ieşeni. Bloggerii au adoptat copii deştepţi care-şi fac mai mult decât temele, copii care au simţit emoţia primirii unor diplome importante la olimpiade judeţene sau naţionale. Faza finală s-a petrecut într-o excursie veselă Iaşi- Cucuteni- Ipoteşti- Moşia Cai de Vis (Vârfu Câmpului). Noi am interacţionat cu olimpici, iar Irina Şubredu a făcut mai interesantă această parte. Andreea Marc a organizat evenimentul la patru ace, iar Maria Lazăr ne-a ghidat frumos prin zicerile lui Cantemir. Aşadar, o excursie multilateral produsă (!)

Olimpicul meu 


Theodor
Ivan Theodor Adrian este ieşean, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional şi este olimpic la Geografie şi Ştiinţel Pământului. Thed nu este nici tocilar şi nici vreun împătimit ciudat al geografiei. Dacă întri în camera lui nu-ţi dai seama că e pasionat de ceva. El râde şi spune că arată ca o cameră de oaspeţi. Asta doar dacă nu observi diplomele strânse de el din clasa a opta, când s-a calificat pentru prima dată la faza naţională la geografie. Şi-a făcut mândri părinţii, profesorii şi, probabil, a stârnit invidia unora, chiar dacă el nu prea crede asta. Într-a noua a ajuns din nou printre cei mai buni cunoscători ai geografiei din România. Într-a zecea s-a calificat la ştiinţele pământului, iar în acest an îşi va stoarce creierii la propriu pentru olimpiada la fizică. De fapt, ce zic! El nu se pregăteşte pentru olimpiadă, ci învaţă pentru el. Olimpiada vine ca o completare şi cred că deja s-a obişnuit cu premiile. Premiile nu sunt importante, însă recunoştinţa de după se păstrează undeva pe rafturile minţii şi ale sufletului.

Bănuţii olimpicului la geografie

Theodor, probabil, ca şi mulţi alţi olimpici români, zâmbeşte atunci când îl întrebi de remuneraţiile băneşti. De la mai marii statului primeşte 50 de lei, în timp ce de la Colegiul National primeşte câte 400 de lei pentru performanţa. Din bănuţii aceştia îşi înnoieşte garderoba şi iese cu prietenii în oraş. De fapt, spune că niciodată nu merge acasă imediat după proba de la olimpiadă. Se retrage cu prietenii la vreo cafenea bună şi altfel îi trece timpul. Emoţia vine cu o doză de încredere lângă ceilalţi colegi de diplomă, pentru că în cercul său de prieteni sunt mulţi olimpici. 

Geografie şi Freddie Mercury

Thed ascultă numai muzică bună. Se delectează cu nebunia lui Freddie, cu poveştile Queen sau cu Jimi Hendrix. Cu acesta din urmă are un tricou care, spune el, îl reprezintă în unele momente şi ţine tare mult la el. L-a luat din Germania, unde a fost pentru un proiect european de învăţare a sistemului de operare Linux. Citeşte Marin Preda, Camil Petrescu, viaţa lui Nietzsche. Nici nu mă aşteptam să fie altfel. Dacă îl auzi cum vorbeşte, nu ai zice că nu-i plac orele de română. Poate dacă ar fi altfel ordonate priorităţile acestei materii, l-ar interesa mai mult.

Competiţia face diferenţa

Mă bucur că am descoperit un olimpic competitiv, nu doar deştept, ci şi inteligent. Theodor va opta cel mai probabil, pentru Politehnica din Bucureşti. Nu are prea mari gânduri de a pleca din ţară. Alege Bucureştiul pentru că abia aşteaptă să simtă stresul de acolo, agitaţia şi să meargă zilnic, înghesuit, în metrou. Dacă nu va reuşi să ajungă acolo, va merge la Universitatea Tehnică din Iaşi pentru că îl interesează industria echipamentelor electronice. 

________________________________________________________________________________
Povestea lui Thed va continua, iar susţinerea nu va însemna numai promovare. Nu uitaţi că puteţi ajuta un olimpic să ne reprezinte mai mult decât o face acum.

Comentarii