Qu' Est Ce Qu' on a Fait Au Bon Dieu


Filmul ăsta e despre diferențele culturale, despre familie, despre hazul diferitor culturi, despre umanitate, dincolo de culoarea pielii, de codul vestimentar, de legi sau construcții sociale. Ajungi să înțelegi cum funcționează iubirea adevărată atunci când pui în balanță amestecuri. Poftim, o metaforă chiar: amestec de ulei cu apă și amestec de lapte și ciocolată. Unul e total nerăspunzător la gravitație, iar un altul convine perfect chimiei. Amestecul de oameni poate uni sau poate zdruncina. Acolo, chiar în interiorul relațiilor dintre ei. 

Familie
O familie catolică. Familia are patru fete. Fiecare se mărită, pe rând, cu: un musulman, un evreu și un chinez. După multe încercări de integrare a străinilor în familie, după aventuri de evitare a rasismului, după cine în familie ratate, se întâmplă neașteptatul: cea mai mică se mărită și ea. Cu toții bucuroși că, în sfârșit, le vine un ginere catolic în familie, se apucă de pregătiri, de detalii și organizarea nunții. Cea mică a uitat un mic detaliu- să le spună că viitorul și ultimul ginere este...african! De aici, toată splendoarea și amuzamentul unor situații scandaloase în familia cu patru fete.

Umor
E adevărat, umorul francez nu scârțâie la ureche, nu te deranjează. Ce le-a mai rămas lor de rezolvat este problema cu rasismul. Dar, poate că tocmai asta e frumusețea, poate că nici nu trebuie rezolvat. Cine știe... Cel puțin, nu te mai oprești de râs și aplaudat. Spumoase sunt scenele în care se întâlnesc toate culturile în aceeași casă și, practic, încep să se unească într-o familie.

Franța
Nu știu cum e într-o familie tipic franceză cu patru fete, dar aș vrea să cred că e așa. Dacă nu ar fi, probabil nu am mai fi avut parte de peste o oră de umor fain. Regizorul a avut parte de actori buni, care au știut să aducă fin unele frustrări ale francezilor în jocul de rol. 

Copiii
E frumos în filme. M-aș aventura într-un proiect de cinci fete, dar nu știu ce m-aș face dacă mi s-ar umple casa de oameni atât de diferiți. Probabil, m-aș bucura de nepoți, rezultat al unor încrucișări culturale puternice, de excepție chiar! 



Comentarii